Найважливіші слова в німецькій мові

...

Вивчення будь-якої іноземної мови, незалежно від мети, потребує дотримання плану та системного підходу. Тільки в цьому випадку можна говорити, що процес не перетвориться на марно витрачений час і гроші. Якщо ви поставили собі за мету в ідеалі опанувати всі види мовної діяльності німецької або тільки розмовну для комфортних подорожей, ви повинні мати чітке розуміння свого шляху і долати його сходинка за сходинкою. Тому питання, які слова вчити німецькою насамперед, не зовсім коректне з погляду правильного підходу до вивчення мовного матеріалу.

Річ у тому, що якщо ви виділите і вивчите всі слова, що часто використовуються німецькою, це не дозволить вам на 100% комфортно спілкуватися, правильно і вільно розмовляти навіть на повсякденні теми. Частково причина полягає у лінгвістичних особливостях цієї мови. У реченнях німецькою використовується зворотний порядок слів (підмет стоїть після присудка). І це — найпростіший приклад інверсії.

Відповідно, навіть якщо ви знаєте потрібні слова німецькою, то правильно побудувати з їх використанням речення буде досить проблематично. Такий метод можливий для тих, хто, опинившись у німецькомовному мовному середовищі, повинен підтримувати спілкування з оточенням. Але він не замінить повноцінне вивчення мови.

Найуживаніші слова німецької мови

Відразу зазначимо, що у німецькій мові понад 400 000 слів. З кожним роком їх стає дедалі більше. Тому немає сенсу вивчати кожне з них. Достатньо обійтися певним набором фраз, які стануть вам у пригоді практично відразу. Початківцям для початку достатньо вивчити 200 слів. Для вільного спілкування з жителями Німеччини необхідно розширити активний лексикон до 2000-3000 слів. Важливо як постійно поповнювати словниковий запас, а й вивчати граматику, вчитися правильно вживати артиклі, прийменники, дієслова німецькою. Адже достатньо зробити одну помилку, щоб опинитися в незручній ситуації.

Різні джерела пропонують різноманітні варіації елементарного «похідного» фразового німецькомовного запасу — від 100 до 200 слів і фраз, які найчастіше вживаються. Такий набір хороший для мандрівників і тих, хто з різних причин потрапив у німецькомовне середовище без попередньої підготовки. Німецькі слова, які потрібно знати, можна умовно розділити на кілька груп:

  • пори року та місяці;
  • привітання, звернення;
  • люди;
  • сім'я й родинні зв'язки;
  • професії;
  • освіта;
  • навколишній світ;
  • продукти;
  • напрямок руху;
  • покупки;
  • транспорт.

Це далеко не всі групи, які включають найпоширеніші слова німецькою. Їх у рази більше. Зокрема, це стосується прийменників, питальних слів, які необхідно використовувати для правильної побудови речення.

До кожної групи належить безліч слів. Щоб не кидатися у вир невідомості з головою, варто вибрати на початковому етапі по 50 слів з кожної категорії й розподілити їх вивчення на кілька тижнів з обов'язковим щоденним повторенням пройденого матеріалу. Коли ваш словниковий запас буде достатній для можливості будувати прості речення, можна спробувати почати це практикувати. Тільки для правильності формування питальних, розповідних й інших видів речень вам все одно доведеться вивчити теоретичний матеріал.

Яку лексику вчити насамперед?

Іноземці часто починають навчання з найпростіших слів і виразів, типу ja («так»), nein («ні»), auf wiedersehen («до побачення»), entschuldigung («пробачте»), alles gute («всього найкращого»), ich heiße … («мене звуть…»), Alles Gute zum Geburtstag («з днем ​​народження»), wo sind …? («де знаходиться? …») тощо. 

Пам'ятайте! Таким чином, вивчити мову на гідному рівні не вийде. Метод хороший для швидкого старту й можливості більш-менш зрозуміло висловлюватися на примітивному побутовому рівні. Безумовно, знання низки німецьких слів дозволить спитати дорогу до продуктового магазину або дізнатися, де знаходиться зупинка громадського транспорту. Але ви вживатимете вивчені слова в інфінітиві, не змінюючи їх часом, без узгодження в роді й числі. Це дуже ускладнить спілкування, а в деяких випадках може призвести до казусів. Якщо у ваших планах говорити німецькою красиво і правильно, варто осмислено підійти до питання її вивчення, займатися цим системно з належною старанністю. Якщо до моменту початку вивчення ви вже знаходитесь у німецькомовному середовищі, процес піде набагато швидше.

Найважливіші німецькі слова — чим доповнити мінімальний словниковий запас

Крім власних і загальних назв, для можливості вимовляти елементарні фрази необхідно також вивчити займенники. Після цього варто звернути увагу на обов'язкові у запитаннях слова. Також є обов'язковими до вивчення слова, що позначають належність комусь/чомусь. Обов'язково знадобиться знання цифр і чисел. Останні мають особливу систему побудови — вимовляються й читаються від одиниць до десятків. Між ними обов'язково у високій німецькій вживається союз und. Наприклад: 21 — einundzwanzig.

Якщо ви працюєте в медичній сфері, вам додатково потрібно вивчати медичні терміни й вирази. IT фахівцям доведеться ознайомитися з комп'ютерною технологією німецькою. Якщо плануєте часто подорожувати до німецькомовних країн, вивчайте туристичні розмовники.

Як вивчати найпоширеніші слова в німецькій мові

Далеко не всі знають, як вивчати німецьку правильно, які слова найпоширеніші, як легко вивчати лексику іноземної мови. Розглянемо найбільш вдалі методи вивчення нових слів, які вже зарекомендували себе часом і досвідом:

  • Метод карток. Такий прийом справді ефективний, хоча дехто вважає його старомодним. З одного боку пишуть слово чи фразу, але з іншого — переклад. Їх варто повторювати через певні інтервали. Можете переглядати картки щодня або через день, на ваш розсуд. Такий метод найкраще підійде кінестетикам.
  • Малюйте інтелект-карти (a mind map).
  • Створюйте асоціативні ряди.
  • Вивчайте німецькі слова, які часто використовуються, в контексті, за тематичними групами.
  • Вивчайте протилежні пари слів.
  • Пишіть історії або вірші.

Не забувайте регулярно повторювати вивчені слова. Для хорошого результату рекомендується вчитися 1-3 години щодня. Радимо вести нотатки німецькою мовою. Можете навіть переказувати вивчений матеріал друзям або близьким людям. Так вивчена інформація краще відкладеться у пам'яті.

Набрати словникову базу вам допоможуть підручники, словники, спеціалізовані сайти в інтернеті, програми для вивчення мов (Duolingo, Lingualeo, Busuu), навчальні відео на Youtube. Брати нові німецькі слова можна із фільмів, книг, подкастів, пісень, спеціальних підручників, словників. 

Найефективніше вивчати іноземні мови на якісних інтернет-курсах. Найкращим вибором стане лінгвістичний центр «Ораторика». Наші професійні викладачі з досвідом від 5 років цікаво ведуть уроки, використовують перевірені методи вивчення мов, підказують, спрямовують, щоб студенти змогли швидше досягти потрібної мети й подолати мовний бар'єр. Для початку можете записатися на пробне заняття, щоб особисто оцінити стиль викладання матеріалу й професійні якості викладача.


Дата публікації: 08/11/2022 14:13
Дата перевидання: 16/11/2023 14:13
Автор: Надежда Яношевская
Tori Hello
Перевір свій рівень англійської на безкоштовному тестуванні

Познайомимось, визначимо рівень володіння мовою та покажемо, як проходить навчання

Розповімо як
проходять заняття

🎓 Розповімо про навчання, викладачів, графік та оплату

👩‍🏫 Призначимо безкоштовний пробний урок

З питань корпоративного навчання зв’яжіться з нами по email

direktor@oratorica.com.ua
contacte
free call